Støt aktiviteter for børn og unge

støt-museet

Besøg Arkiv & Bibliotek

ABA flytter

Se film fra Michaels besøg på museet

Foto fra udstillingen De fattiges dyrehave

Forside Udstillinger Udstillingsarkiv Et råb fra muren – 100 års politiske plakater
Et råb fra muren – 100 års politiske plakater Udskriv Email
Skrevet af Margit Bech Larsen, Dorte Ellesøe Hansen, Katrine Madsbjerg og Hans Uwe Petersen   

Særudstilling: 11.februar-3.juni 2012

Plakaten fører krig fra hvert andet gadehjørne i den industrielle by", skrev socialdemokraten Julius Bomholt i 1932. Krigsmetaforen afspejler de politiske plakaters massive tilstedeværelse i det offentlige såvel som i det private rum gennem de sidste 100 år. Her har de fra ledige mure og lygtepæle fungeret som våben i tidens politiske og sociale kampe.

Når først du får øjnene op for plakaterne, ser du byen på en helt ny måde. Anker Jørgensen kom ind fra kulden og skrev autografer på plakaterne med sig selv som Agent 007 / foto af Per Daugaard

Mere end 12.000 af disse plakater fra ind - og udland findes i dag på Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv (ABA). Her er en herlig blanding af skøre og skæve, grimme og flotte, sjove og alvorlige plakater, som helt sikkert ikke ville være blevet gemt, hvis ikke vi havde gennemført en aktiv indsamling blandt de mange politiske partier og bevægelser, som er vokset frem i tilknytning til arbejderbevægelsen. For det er ikke deres kunstneriske værdi, disse plakater skal bedømmes på. Det er på deres gennemslagskraft, deres evne til at røre folk og sprede budskabet.
Udvalg fra denne helt unikke samling danner nu baggrund for en anderledes og sanselig plakatudstilling på Arbejdermuseet. Her kan du opleve en næsten endeløs række af temaer: Demonstrationer, arbejdskampe og strejker - fred og nedrustning - klima og miljø - børn, unge og gamle - EU og NATO - 1. maj og international solidaritet - Christiania og Ungdomshuset - Poul Schlüter, Thorvald Stauning og Formand Mao - nøgne, døde, revolutionære, kvinder, cyklister og meget mere.

De mange temaer er udtryk for den betydning, plakaterne har haft i den politiske debat i hele det 20. århundrede, hvor de har informeret, reklameret og agiteret for kampagner, arrangementer og politiske synspunkter.
I udstillingen kan du gså møde plakatopklæberen, som kæmper for en plads på muren, du kan se film om nogle af de mange spektakulære aktioner, som plakaterne indgår i, og du kan læse beretninger fra nogle af de mange plakatmagere, der har gjort plakaten til den levende og betydningsfulde kommunikationsform, den har været gennem de sidste 100 år.

Plakaterne bliver suppleret med arkivmateriale, fotos og genstande, så man kan opleve dem i den kontekst, de blev produceret til.
Det er vores ønske, at vi med udstillingen kan bidrage til refleksion over udviklingen i den politiske debat, og at de besøgende vil se byen med nye øjne, når de forlader museet. Se det lille budskab på lygtepælens klistermærke. Se opslaget for en demonstration, som er klistret på et elskab eller en skraldespand. Se at de er del af en verden, hvor den politiske kamp lever – også som et råb fra muren!

Også en bog
Til udstillingen udgives også en bog med samme navn. Heri kan man læse bidrag fra plakatkunstnerne Thomas Kruse (Røde Mor) og Mikael Witte, og man kan få en meget personlig beretning fra en af Ungdomshusets plakatop sættere, som beskriver den organiserede plakatophængnings store magt over byens rum. Bibliotekar på ABA, Dorte Ellesøe Hansen, fortæller i sin artikel om, hvordan den store samling er blevet til. Museumsinspektør Margit Bech Larsen beskriver plakaternes historiske udvikling i en artikel om HK's plakater, og dette emne suppleres af bogens sidste artikel, hvor kommunikationsforsker Orla Vigsø skriver om valgplakaternes udvikling i de sidste 100 år.

Udstillingen Et råb fra muren – 100 års politiske plakater vises fra 11. februar – 28. maj 2012.



Om udstillingen

TV Lorry, 30. april 2012

TV Lorry 30. april 2012Arbejdermuseet i København afholder netop nu en plakatkonkurrence med temaet 1. maj 2012. Konkurrencen er en del af Arbejdermuseets aktuelle udstilling ’Et råb fra muren – 100 års politiske plakater’, og ideen med konkurrencen er, at få input til arbejdernes traditionelle kampdag og samtidig bidrage til en udvikling af plakatmediet. Hvad kan den gode politiske plakat, og hvilken betydning har plakater haft i den politiske debat i det 20. århundrede? Vi spørger Margit Beck Larsen, museumsinspektør på Arbejdermuseet, og fremviser fire eksempler på politiske plakater fra nu og før.

Se interviewet her.

Plakatkonkurrence

Plakatkonkurrence

I forbindelse med Arbejdermuseet & ABA's aktuelle plakatudstilling "Et råb fra muren – 100 års politiske plakater" afholdes en plakatkonkurrence med temaet "1. maj 2012".

1. maj har siden 1889 været arbejdernes internationale kampdag. I de første år var det i høj grad kravet om 8-timers arbejdsdag, der prægede dagsordenen. Men også bredere kampe for forbedrede leve- og arbejdsvilkår blev fremført. Fra starten af 1900-tallet tog fejringerne i højere og højere grad af den folkefest, vi også kender dagen som i dag. Læs mere om den interessante historie om 1. maj her.


Crane: Labour's May Day Ideen bag 1. maj 1. maj plakat 1966 DKP


I konkurrencen vil plakaterne blive vurderet ud fra:

- deres grafiske gennemførelse
- nytænkning af plakatmediet
- aktualitet og vinkling i forhold til 1.maj-temaet

Vi opfordrer alle til at deltage.


Indkomne bidrag til konkurrencen:

LO ungdom 2011
LO ungdom 2011
Kristian Emil Petersen for LO ungdom
Kristian Emil Petersen for LO ungdom
August Vigen Smolarz
August Vigen Smolarz
Kasper Laugesen
Kasper Laugesen
Rune Bødker
Rune Bødker
Troels Trier
Troels Trier
Verner Brems 2009
Verner Brems 2009
Verner Brems 2010
Verner Brems 2010
Verner Brems 2011
Verner Brems 2011
Verner Brems 2012
Verner Brems 2012
Peter Dollerup
Peter Dollerup
Orla Broholm Larsen
Orla Broholm Larsen
Libertære Socialister København
Libertære Socialister København
Elia Wilkens Bagger
Elia Wilkens Bagger
Libertære Socialister København
Libertære Socialister København
Lars Bjørstrup
Lars Bjørstrup
Carsten Rütting Schweitz
Carsten Rütting Schweitz
Carsten Rütting Schweitz
Carsten Rütting Schweitz
LO Sydfyn - Socialdemokraterne Faaborg-Broby
LO Sydfyn - Socialdemokraterne Faaborg-Broby
Ditte Marie Ludvigsen
Ditte Marie Ludvigsen
Andreas Fabrin Berglund
Andreas Fabrin Berglund
Johanne Rode Møller
Johanne Rode Møller
Christoffer Bjørn
Christoffer Bjørn
Malene Kjærsgaard Jensen
Malene Kjærsgaard Jensen
Sarah Larsen
Sarah Larsen
Rasmus Hetoft
Rasmus Hetoft
Tina Holst Mortensen
Tina Holst Mortensen
Rebecca Lysholm
Rebecca Lysholm
Emil
Emil
Frederik
Frederik
Jonathan Arge
Jonathan Arge
Katrine Rimer
Katrine Rimer
Lorien Borner
Lorien Borner
Mads Koudal
Mads Koudal
Rasmus
Rasmus
Stine Ursin
Stine Ursin
Thomas Martin Skødt
Thomas Martin Skødt
Kathrine
Kathrine
Mathias Mailund
Mathias Mailund
Timmy
Timmy
Tue
Tue
Camilla Erfurt
Camilla Erfurt
Christian Morsing
Christian Morsing
Lasse
Lasse
Bini
Bini
Carlo
Carlo
Ramin Azizi
Ramin Azizi
Trizze
Trizze
Anja Marie Palm
Anja Marie Palm


Alle plakater vises på hjemmesiden og udstillingens Facebook-side.

Plakatmager og politisk kunstner Rasmus Nielsen vil være dommer i konkurrencen.
Vinderen offentliggøres på Arbejdermuseets hjemmeside d. 16. maj 2012.

1. præmie: Gavekort på 500 kr. til brug i Arbejdermuseets butik
2. præmie: Publikationen "Et råb fra muren – 100 års politiske plakater" samt 4 fribilletter til Arbejdermuseet
3. præmie: 4 fribilletter til Arbejdermuseet

Regler:

Plakater indsendes som pdf-filer til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. senest 9. maj 2012.
Maksimal størrelse er 5 MB.

Deltagere er selv ansvarlige for, at plakaterne ikke krænker 3. parts rettigheder.

Deltageren beholder selv rettighederne til plakaten, men accepterer at Arbejdermuseet & ABA frit kan anvende den i virksomhedens forskning, formidling og markedsføring.

Vinderne af plakatkonkurrencen

Vinderne er:

015-Lars Bjoerstrup
1. plads Lars Bjørstrup.
"Vinderplakaten udmærker sig ved at indholde flere lag, hvilket er med til at give den en stærk kunstnerisk dimension. Den har et tidsløst udtryk, der får beskuerne anno 2012 til at føle, at den taler til dem, men vil sikkert følles ligeså aktuel om 50 år." - Plakatkonkurrencens dommer, Rasmus Nielsen.
Malene Kjærsgaard Jensen
2. plads: Malene Kjærsgaard Jensen
Anja Marie Palm
3. plads: Anja Marie Palm

Unge grafikere lader sig inspirere af udstillingen

Arbejdermuseet har haft besøg af en gruppe elever fra Københavns Tekniske Skole. Eleverne, som studerede på grundforløbet til Grafisk Tekniker, skulle arbejde med plakatmediet som led i deres uddannelse. De brugte en omvisning i Arbejdermuseets plakatudstilling som inspiration til dette arbejde.

Resultatet kan ses i disse flotte og kreative plakater.


Julie Røjbæk Ida Otterstrøm Rasmus Flor Johansen Rune Clemens


Simone Sidney Banzon Martin Vind Jørgensen Steven Fog Tayler Pernille Hertz

 

En gymnasieklasse arbejder med plakater

I marts har 1.D på N. Zahles Gymnasieskole arbejdet med begrebet fattigdom i en uge som et politisk rollespil. Eleverne blev opdelt i grupper, der repræsenterede hvert deres parti, og ved at arbejde tværfagligt i historie og matematik, skulle de så fremlægge dette partis fattigdomspolitik.


Enhedslisten Liberal Alliance Socialistisk Folkeparti Socialdemokratiet Venstre


En af opgaverne var bl.a. at producere en plakat, der gjorde de politiske synspunkter klare. Inspirationen til plakaterne fik eleverne især fra et besøg på Arbejdermuseets udstilling om politiske plakater gennem 100 år. Her fik de viden om grafiske virkemidler og politiske symboler, og de så hvordan plakaterne har udviklet sig historisk.

Eleverne har været så venlige her at lade os vise nogle af de plakater, de producerede.

Udstillingsåbningen

Se filmen fra udstillingsåbningen med klip fra udstillingen og taler af Arbejdermuseets direktør Louise Karlskov Skyggebjerg, museumsinspektør Marigt Bech Larsen og grafiker/maler Thomas Kruse fra gruppen Røde Mor.


Udstillingsåbningen Louise Karlsskov Skyggebjerg
Margit Bech Larsen Thomas Kruse


Filmen er tilrettelagt af Jørgen Christiansen og produceret af FOCUS TV.
Se også filmen om udstillingen fra Københavns Ungdoms TVYouTube

Debat om udstillingen

DR2 - DeadlineDen 13. februar stillede kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V) kulturminister Uffe Elbæk følgende §20-spørgsmål:
’Mener ministeren, at det er helt på sin plads, at Arbejdermuseet, der årligt modtager adskillige millioner kroner i støtte fra det offentlige, i sin udstilling ’Et råb fra muren – 100 års politiske plakater’ med ganske få undtagelser udelukkende udstiller plakater, der er fremstillet af partier og grupperinger fra venstre side af det politiske spektrum?’

Den 21. februar svarede kulturminister Uffe Elbæk (R):
’Arbejdermuseet er et statsanerkendt museum, som modtager tilskud efter Museumslovens paragraf 15 og 16. For at bevare dette statstilskud skal museet leve op til kravene i Museumsloven. Museet skal blandt andet indsamle, registrere, bevare, forske og formidle inden for museets ansvarsområde. Arbejdermuseets ansvarsområde er arbejderklassens liv og arbejderklassens virke i et historisk og kunstnerisk perspektiv. Det er efter min mening utidig indblanding, hvis jeg blander mig i indholdet i den specifikke udstilling eller i museets øvrige faglige dispositioner.’

Dermed var debatten dog ikke afsluttet, men blev senest fulgt op af TV Lorry og DR2 Deadline. Redaktionen på Deadline præsenterede debatten under overskriften "Hvem er det sande arbejderparti? Er Venstre et arbejderparti? Det mener Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen, som er gået til angreb på Arbejdermuseet, der for tiden huser en udstilling med politiske plakater fra de sidste 100 år - en udstilling, der rummer flest venstrefløjsplakater. Han mener, at Arbejdermuseet har en forpligtelse til at være neutral og derfor også udstille borgerlige partiers valgplakater igennem tiden."

Se også Henning Tjørnehøjs kommentar i Information "icon Arbejderpartiet Venstre - rend og hop!", 7. marts 2012.

Plakater til salg

Vietnam - Klaus Albrectsen, 1968, 96x68 cm, 98,00 kr.
Vienam - Klaus Albrectsen, 1968, 96x68 cm.
Far må ikke blive arbejdsløs, 1950
Far må ikke blive arbejdsløs - ukendt kunstner, 1950, 96x68 cm.
Solidaritet med El Salvador 1981
Solidaritet med El Salvador - Thomas Kruse, 1981, 93x67,5 cm
Byg Danmark op, 1947
Byg Danmark op - ukendt kunstner, 1947,96x68 cm.
Lønforhøjelse?! 1929
Lønforhøjelse?! - ukendt kunstner, 1929, 93x67,5 cm
Vi skal værne om ytringsfriheden 1983
Vi skal værne om ytringsfriheden - Mikael Witte, 1983, 96x68 cm

Alle plakater er genoptryk efter originalerne. De koster 98,00 kr. pr. styk og kan købes i Museumsbutikken.

Anmeldelser

Information, 27.2.2012

Information, 27.2.2012Venstre vil have del i arbejderhistorien
De borgerlige partier har samme ret til fortællingen om arbejderbevægelsen som venstrefløjen. Det mener Venstres kulturordfører, som kalder Arbejdermuseets plakatudstilling grotesk, fordi den ikke indeholder borgerlige plakater

Af: Lærke Cramon
Arbejdermuseets plakatudstilling Et råb fra muren – 100 års politiske plakater vækker forargelse i den borgerlige lejr og prikker til debatten om armslængdeprincippet, altså tanken om, at politikere støtter, men ikke styrer kulturen.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, kritiserer Arbejdermuseets aktuelle plakatudstilling, fordi den kun viser venstrefløjens valgplakater.

»Situationen er den, at vi har et arbejdermuseum, som modtager otte millioner kroner i statsstøtte, men udelukkende viser venstrefløjens plakater. Jeg kunne forstå, hvis der var tale om et privat museum i LO’s baggård, men vi taler om et museum, der er forpligtet til at forholde sig neutralt, men som aktivt har fravalgt borgerlige plakater,« siger Michael Aastrup Jensen.

Arbejdermuseets direktør, Louise Karlskov Skyggebjerg, kalder kritikken fuldstændig fejlagtig. Hun mener, det er helt naturligt, at de udstillede plakater kommer fra venstrefløjen, fordi venstrefløjen historisk set har stærke bånd til fagbevægelsen.

Hun mener, at Michael Aastrup har misforstået udstillingens pointe. For udstillingen er ikke bare en gennemgang af valgplakater. Det er en meget bredere fortælling om arbejderhistorien.

»Ligesom andre specialmuseer forholder sig til deres ansvarsområder, forholder vi os objektivt og professionelt til vores. Man kunne stille et parallelt spørgsmål til Rosenborg. Hvorfor udstiller I kun hovedbeklædninger, der har sidder på hovedet af de kongelige? Det er der selvfølgelig en logisk forklaring på,« siger Louise Karlskov Skyggebjerg.

Et arbejderparti

Men fortællingen om arbejderkulturen er ikke forbeholdt venstrefløjen i dansk politik, mener Michael Aastrup Jensen. Han påpeger, at de borgerlige partier også har en vigtig andel i arbejdernes historie.

»Hvis du stopper en god arbejder på gaden og spørger, hvad han stemmer, kan han ligeså godt stemme på Venstre som på Socialdemokraterne. Alle meningsmålinger viser, at Venstre er det største eller næststørste arbejderparti i Danmark. Ved at fravælge borgerlige plakater fastholder Arbejdermuseet den gamle stereotype forestilling om, at det kun er venstrefløjen, der er arbejderpartier,« siger Michael Aastrup Jensen

»Vi kan da godt diskutere, hvem der er det nye arbejderparti, men det har bare ikke ret meget med en historisk udstilling at gøre,« siger Louise Karlskov Skyggebjerg, som kalder kritikken misforstået.

Ifølge museumsloven har museer pligt til at formidle deres egne samlinger, og samtlige udstillingens plakater er hentet fra museets eget arkiv, hvori mere end 10.000 politiske plakater fra venstrefløjen findes.

»Vi har ikke bevidst sagt, at vi vil hænge venstrefløjsplakater op, men vi har villet vise publikum, hvad det er for en samling, vi gemmer på. Vi er et arbejdermuseum og har siden 1909 været arkiv for venstrefløjens plakater. Derfor er det dem, vi udstiller. Vi kunne godt have inddraget borgerlige plakater, men så skulle de have en pointe i forhold til at fortælle om arbejderkultur. En valgplakat med et ansigt fra Venstre ville ikke i sig selv gøre en forskel,« siger Louise Klarskov Skyggebjerg.

Hun mener, debatten viser, at Venstres kulturordfører ser stort på armslængdeprincippet, som siger, at politikere skal støtte kulturen, men ikke styre den.

Grotesk

Men armslængdeprincippet er en dårlig undskyldning for ikke at diskutere kulturpolitikkens rammer, mener Michael Aastrup Jensen.

»Det er grotesk, at hun trækker det kort, for jeg vil ikke gå ind og diktere, hvilke plakater man skal bruge. Jeg kritiserer, at Arbejdermuseet har fravalgt halvdelen af det politiske spektrum. Arbejderne har været og er stadig repræsenteret i den borgerlige lejr. Jeg synes, det er sørgeligt, hvis arbejdermuseets direktør ignorerer det,« siger han.

Men Louise Karlskov Skyggebjerg køber ikke argumentet:

»Den her kritik er skudt så meget ved siden af. Vi skal fortælle arbejderkultur, og kan Michael Aastrup Jensen pege på en eneste venstreplakat, som fortæller arbejderkulturhistorie, så modtager vi den meget gerne til vores samling,« siger hun.

Ingen historie

Information har givet opfordringen videre og bedt Michael Aastrup Jensen om at finde de borgerlige plakater frem, han synes mangler på Arbejdermuseets udstilling. De kan ses her på opslaget.

Men Michael Aastrup Jensens plakater bidrager ikke til fortællingen om arbejderbevægelsen, mener Dino Knudsen, som er historiker og forfatter til bogen Amerikaniseringen af den danske fagbevægelse.

Han mener, det fremgår meget tydeligt af Arbejdermuseets udstilling, at der er tale om en plakatudstilling om arbejderbevægelsen, og den historie fortælles bedst gennem plakater fra fagbevægelsens politiske støtter på venstrefløjen.

»Historisk set har Venstre været i opposition til hovedstrømningerne i arbejderbevægelsen. Da Fogh blev genvalgt i 2005, proklamerede han, at der ikke længere var nogen arbejderklasse. Derfor er det spøjst, at partiet i dag kalder sig et arbejderparti og vil være med i en udstilling om arbejderbevægelsen,« siger Dino Knudsen.

Han mener kun, de borgerlige plakater burde være inddraget i udstillingen, hvis Arbejdermuseet havde ønsket at fortælle om arbejderbevægelsens modpol.

»Der er givetvis nogle arbejdere, der har stemt borgerligt under klassesamfundet. Men de borgerlige har stort set ingen historie at bidrage med til fortællingen om arbejderbevægelsen,« siger Dino Knudsen.

Arbejderen, 21.2.2012

Arbejderen, 21.2.2012Plakater som politisk kampmiddel
Med »Et råb fra muren« viser Arbejdermuseet et lille udvalg af museets mange politiske plakater gennem 100 år.
Billedkunst
Demonstrationer, arbejdskampe og strejker – fred og nedrustning – klima og miljø – børn, unge og gamle – EU og NATO – 1. maj og internationale solidaritet – Christiania og Ungdomshuset – Poul Schlüter, Thorvald Stauning og Formand Mao – nøgne, døde, revolutionære, kvinder og cyklister.
Plakatsamlingen på Arbejdermuseet og Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv (ABA) er enorm.
Her finder man mere end 12.000 plakater fra ind- og udland – et vildt sammensurium af skøre og skæve, grimme og flotte, sjove og alvorlige plakater fra de sidste 100 år.
Arbejdermuseet har været en tur i det store arkiv, og det er der kommet en udstilling og en bog ud af: Et råb fra muren – 100 års politiske plakater.
At det 20. århundrede blev plakatens storhedstid skyldes især, at en række større politiske bevægelser voksede frem i denne periode.
Det var arbejderbevægelsen med alle dens forgreninger, og senere fredsbevægelsen og ungdomsoprørets mange grupper, der agiterede for frigørelse og international solidaritet.
Her var plakaten den store bys talerør, som kaldte til såvel alvorlig debat som fed fest i gaderne. Plakaten som medie sprang uden dikkedarer avisernes dyre annoncer over og henvendte sig direkte til manden på gaden.
I Arbejdermuseet og ABA’s samlinger er det hovedsagelig plakater fra den venstre side af det politiske spektrum, som er gemt. Det hænger dels sammen med selve deres grundlag, som er at belyse arbejdernes liv.
Men samtidig skyldes denne overvægt af plakater fra progressive partier og organisationer, at det var dem som mest aktivt satte spørgsmålstegn ved de etablerede normer.
Det var her, at kampen for et samfund uden kapitalistisk undertrykkelse stod. Det var DKP, som igen og igen tordnede mod truslen fra atomvåbnene i halvtredserne. Det var fagbevægelsen, der aktionerede mod ulighed og uretfærdig fordeling af samfundskagen.
Og det var i sidste ende ungdomsoprøret, der kæmpede for en altomfattende samfundsomvæltning, og som for at bevidstgøre folket politiserede alle livets dimensionsioner.

Den politiske satire
Til udstillingen har Arbejdermuseet udgivet en smuk bog. Første del består af en række glimrende artikler af blandt andet aktive plakatkunstere som Mikael Witte og Thomas Kruse. Andel del bringer et skønsomt udvalg af udstillingens plakater.
Begge har siden halvfjerdserne brugt plakatens praktiske format, der danner et frit og enkelt grafisk rum for enhver med et budskab.
Plakater som politisk våben var dengang som nu afhængig af to ting: Magthavernes dumhed og tidens trykketeknik.
Inspirationskilderne til at udstille samfundselitens idioti har vist sig uudtømmelige. Og nyttige teknologiske landevindinger som først offset tryk og senere fotokopier har gjort det nemt at delagtiggøre dem for den undrende offentlighed.
Det kunne være simpelt som når plakatkunstneren og provokatøren Mikael Witte i 1976 forsynede sin sortgule-plakat med ordet GAS, en fare­trekant og teksten:
Herved bekendtgøres, at staten d.15.7.76 har foræret al dansk nordsøgas til DUC.
Plakaten var underskrevet Handelsministeriet, og dets telefonnummer stod angivet. Så kunne man selv ringe og forlange en forklaring.
Et helt andet aftryk på byens mure satte kunstnerkollektivet Røde Mor. De viser kras socialrealisme, satire og grotesk humor i deres skildringer af forskellen mellem menneskers liv og pengenes rå magt.
Samfundet har ændret sig siden da, men rygtet om den satiriske plakats død er stærkt overdrevet. Som på så mange andre områder er den teknologiske udvikling i fuld gang med at omdanne den trykte plakat til strøm på nettet.
»Det er digitale plakater, som aldrig bliver trykt og klæbet op på gaderne. De fortæller om en helt ny lobal offentlighed«, som det gamle Røde Mor-medlem Thomas Kruse skriver i bogen .

Plakatdemokratiet
På en valgplakat af Oluf Nielsen fra 1926 er de der allesammen, »arbejdere, tjenestemænd, husmænd« på vej frem mod den bedre fremtid, som kommer når socialdemokraterne sejrer i Folketingsvalget.
Plakaten tilhører om nogen den demokratiske valghandling. Fra plankeværker, lygtepæle, vejtræer og offentlige transportanlæg råber de til vælgeren om at deltage i valgdemokratiet.
De første valgplakater i Europa dukkede op omkring 1880 i Frankrig. 20 år senere var mediet for alvor etableret som en uundgåelig del af demokratiet.
Som medium passede det som hånd i handske med en samfundssituation, hvor antallet af stemmeberettigede var blevet kraftigt forøget.
Fra at tælle en håndfuld bedsteborgere, der udgjorde samfundets solide akse, var valgret og valgbarhed udvidet til også at omfatte skyldningere, kvinder, tjenestefolk – kort sagt folket.
»Plakaten fører krig fra hvert andet gadehjørne i den industrielle by«, skrev socialdemokraten Julius Bomholt i 1932. Sammenligningen med krigsførelse viser, hvor massivt de politiske plakater var tilstede i det offentlige rum
Plakaten var ikke en ny ting, men den tekniske udvikling gjorde den billig og øgede voldsomt de kreative muligheder i mediet. Det gjorde den velegnet til på en enkelt og direkte måde at appellere til dem, der pludselig havde fået del i samfundets magt – vælgerne.
Den tids første plakater fortalte ikke blot vælgerne, hvem de skulle stemme på, men også hvordan deres kryds var gyldigt. Der var altså meget solid folkeoplysning i valgplakaten for 100 år siden.

Arbejderplakaten
Et særligt kapitel i bogen omhandler HK’s anvendelse af plakaten som del i bevidstgørelsen.
Forbundet blev dannet i 1900, hvor det begyndte at organisere funktionærer i butikker og på kontorer i både statslige som private virksomheder.
Temaerne var i den første del af 1900-tallet klassiske faglige spørgsmål som løn og arbejdstid. Det var på det tidspunkt, hvor fagbevægelsen skulle etablere sig, hvor de første overenskomster blev indgået, og hvor man skulle finde sine ben i konflikterne med arbejdsgiverne.
HK brugte fra starten plakaterne i rekrutteringen og mobiliseringen af mdlemmerne. I trediverne og årene frem voksede forbundet sig stadig større.
Hver gang det rundede nye titusinder medlemmer, udsendte man en plakat der kunne dokumentere fællesskabets succes. Og så pyntede det naturligvis i ethvert, kedeligt kontormiljø.
Frem til tresserne var faglige resultater som ferie, lørdagslukning og landsdækkende overenskomster på plakaten.
Senere blev det kvindernes tur. »Begge køn, samme løn« siger en plakat fra 1953, og i 1963 forkynder forbundet, at »HK’s medlemmer sikres nu ligeløn« – i hvert fald på papiret.
Halvfjerdserne var en tid med nybrud når det galdt traditionelle kønsroller, mellem generationer og i de antiautoritære strømninger. Men der er nu ikke meget oprør at spore i HK’s plakater fra den tid.
I stedet er der fokus på ny teknologi og et stadig højere arbejdstempos indflydelse på arbejdsmiljø og sikkerhed på arbejdspladsen.
Tilsvarende afspejler firsernes plakater kampen mod Schlüters konservative regering. De nye politiske stramninger førte til plakatkampagner, der skulle forsvare medlemmernes surt erhvervede rettigheder. Samtidig kom også kravet om 35 timers arbejdsuge på plakaten.
Og her stopper det så. HK har sammen med de øvrige fagforeninger med den gamle LO-boss Thomas Nielsens ord »sejret ad helvede til«. Den faglige solidaritet går op i hat og briller og erstattes af individuelle medlemsrettigheder, frynsegoder og lørdagsbanko.
Set i lyset af situationen lige nu i kampen mellem kapital og arbejdere er der håb forude om, at plakaten atter vil indtage sin plads som kampmiddel.

Et råb fra muren – 100 års politiske plakater. Arbejdermuseet. Arbejdermuseet, Rømersgade. Til 28. maj.
Bog i samarbejde med Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv (ABA). Red.:Margit Bech Larsen. 98 sider, rigt illustreret, 130 kroner.
icon Arbejderen, 21. februar 2012

Berlingske, 19.2.2012

Berlingske, 20120219
Verden er i mellemtiden forandret
 
Ofrets århundrede.
Den politiske plakat var udbredt i det 20. århundredes gader. Udstilling på Arbejder- museet fortæller om protesternes opstand og nedtoning.  
 
Af Mads Kastrup  
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
 
Man trykte ikke plakater for NATO i 60erne, 70erne og 8Oerne. Eller holdt festival og dansede for terrorbalancen under Den Kolde Krig. Eller marcherede for privat ejendomsret.  
    Man gjorde det modsatte. NATO, terrorbalancens demontering af den kommunistiske fare og parcelhuskulturen står måske både klarere og stærkere end nogensinde i historiens bakspejl. Var plakaterne og organisationerne bag modstanden mod dem så nytteløse?  
    Stedet at overveje dette spørgsmål er Arbejdermuseet. Her har man åbnet udstillingen "Et råb fra muren - 100 års politiske plakater".  
    Politiske plakater gennem det 20. århundrede er en særlig kulturhistorie i Danmark. Et århundrede, hvor velfærdssamfundet blev skabt af fagbevægelsen og Socialdemokratiet. Som museumsinspektør på Arbejdermuseet, Margit Bech Larsen, forklarer:  
    "At det 20. århundrede blev plakatens storhedstid skyldes, at en række større politiske bevægelser voksende frem i perioden. Det var arbejderbevægelsen med alle dens forgreninger, og fredsbevægelserne og ungdomsoprørets mange grupper, der agiterede for frigørelse og international solidaritet. Disse folkelige bevægelser genererede et utal af møder og fester, hvor plakaterne blev flittigt brugt til at reklamere og skabe opmærksomhed om sagen.«  
 
"Er De utilfreds kan De rejse!"
Det er med andre ord venstrefløjen, der "råber fra muren" i det, nogle har tematiseret "ofrets århundrede". Med mindre det er valgkampplakater. Her råber alle i munden på hinanden. Gennem hele byen og i næsten ens udseende portræt-plakater og uanset parti.  
    Man fylder det offentlige rum ud fra en "tæppebombningsstrategi". Kan man ikke ramme vælgeren præcist, kan man skyde på det hele. I lønligt håb om, at nogen bliver ramt. Men som det fremgår af den bog, Arbejdermuseet har udgivet i anledning af sin plakatudstilling med samme titel, er plakaterne fra protest- og fagbevægelserne de mest interessante.  
    I første tredjedel af 1900-tallet var den faglige kamp enkel Målene var nedsat arbejdstid og højere løn. Anskueliggjort i HK-plakaten med den korpulente, onde arbejdsgiver:  
    "Lønforhøjelse?! Er De utilfreds kan De rejse!" (i øvrigt fra børskrak året 1929).  
    Senere - i lysere tider - afbilleder man hele familier i morgenmadssituationer og krav om "mere tid" i en pæn appel til arbejdsgivernes gode hjerte.  
 
Børneopdragelse, kønsroller og sex  
Langt de fleste, flotteste og mest markante plakater er fra de politiske og kulturelle aktivisters fløje. Eksempelvis DKP, som i 50erne for længst havde tøjret sin optimistjolle til den sovjetiske krigsflåde og knyttede næve mod amerikanske atomvåben. Ligesom ungdomsoprøret i 60erne ikke bare politiserede arbejdslivet, men hele livet. Inklusive børneopdragelse, kønsroller og sex.  
    Det tidlige 1900-tals enkle faglige kamp forgrenede sig til allehånde krav. Fagbevægelserne blev mere end blot et arbejdspladsspørgsmål. I overensstemmelse med socialdemokraterne og arbejderbevægelsens drøm om det kooperative samfund. Man organiserede gerne LO-medlemmernes privatsfære og sociale liv oven i hatten. Eksempelvis udtrykt i "HKs humørkabaret 1959 - tryghed så HK«, en pangfarvet plakat, der med fritskårne billeder af kendte entertainere som Preben Kaas og Katy Bøttger lover underholdning for alle kontingentpengene.  
    Meget markant og rigt repræsenteret står universitetsmarxismens og 70er-kollektivisternes drøm om at opildne og forbrødre sig med den danske arbejder. Kunstnerkollektivet Røde Mor, mest kendt for sit rockorkester af samme navn, står stadig i manges bevidsthed med ikoniske 70er-plakater i linoleumstryk. Stiliserede arbejdere med opfordringer til eksempelvis at støtte et formål, folk, forening eller andet:  
    "Støt de afrikanske befrielsesbevægelser«, kunne det hedde. Et budskab om at tage del i selv meget fjerne og komplicerede konflikter.  
    Som Thomas Kruse, en af kollektivets plakatkunstnere, udtrykker det:  
    "Det handlede om at bygge bro mellem løn- og kulturarbejdere. Socialistisk kulturfront fungerede nok mere som en udstrakt hånd til arbejderne end et egentligt samarbejdsforum!"
    Gennemslagskraften og ikke mindst håndsrækningens virkning kan diskuteres. Ikke mindst ifølge en kollega til Thomas Kruse fra Røde Mor:"I 1970erne havde venstrefløjen opnået en vis opbakning, men dens kultur lukkede sig stadig mere om sig selv. Aktivister klistrede skrigende plakater med knytnæver, kvinder med kulørte tørklæder, kuede ansigter eller en kugle slynget med slangebøsse op. Sidstnævnte var Venstresocialisternes visuelle udtryk ved folketingsvalg. De fleste af disse plakater skulle udtrykke: Vi vil kæmpe! Men de appellerede mest til dem på barrikaderne, til dem der var enige. Andre blev skræmt væk," påpeger plakatkunstneren Mikael Witte.  
 
"Danske svin strutter af penicillin«  
Mikael Witte mente allerede dengang i 70erne og 80erne, at man måtte være snedigere. Og langt mere gennemslagskraftig. Han godtgjorde, hvad han mente med sine svineplakater:"Danske svin er sunde - de strutter af penicillin«, rettet mod dansk landbrugs massive anvendelse af medicin til svin, som risikerede at gøre forbrugerne resistente over for eksempelvis penicillin. Landbruget fik nedlagt fogedforbud. Witte vandt dog både medieslagsmålet og sagen i højesteret.
    Ellers synes et sært skær af troskyldighed at lægge sig over samlingen af politiske plakater. Eller som det hed i et udstillingskatalog i 2002, Røde Mor havde her en retrospektiv udstilling af sine værker i Den Sorte Diamant:
    "Den væsentligste grund til at Røde Mor kan forekomme virkelighedsfjern i dag, er dog nok, at verden i mellemtiden er totalt forandret". Der stod ikke noget om egen nytteværdi. Om man havde været med til at forårsage forandringen eller ej.
 
Hvad: "Et råb fra muren - 100 års politiske plakater"
Hvor: Arbejdermuseet, 11. februar - 28. maj 2012

icon Berlingske, 19. februar 2012

Weekendavisen, 17.2.2012

Weekendavisen 17. febr. 2012

Et rødt AHA
Af BIRTE WEISS

I åbningstalen til Arbejdermuseets udstilling Et råb fra muren. 100 års politiske plakater koketterede museumsinspektør Margit Bech Larsen med, at mange af samlingens perler er tudegrimme. Det gjorde hun for at understrege, at det er kulturhistoriske kriterier og ikke æstetikkens nåleøje, der har været anvendt, da hun trak vod i de 12.000 plakater, som museet og ABA (Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv) råder over. Det er kort sagt ikke det kunstneriske udtryk, der har været afgørende for udvælgelsen, men den politiske sammenhæng, som plakaterne indgår i. Udstillingen skal først og fremmest være en AHA-oplevelse af arbejderbevægelsens og de røde græsrødders kamp, sådan som den har taget sig ud på husmure, plankeværker og opslagstavler, i kantiner, bogcafeer og mødelokaler, langs landeveje, gader og ved demonstrationer – og på teenagernes hybler som tilkendegivelse af, at her boede en kritisk samfundsborger in spe. Målt på den skala var udstillingen en kæmpesucces allerede på åbningsdagen. Man, det vil sige folk i alskens røde schatteringer, faldt i smuk samdrægtighed i staver under vandringen ad deres politiske Memory Lane, også undertegnede. Fixpunkterne var Vietnam-krigen, EF/EU, 3. Verdens solidariteten og kvindekampen. Her var de, plakaterne som havde haft midlertidig bopæl på den hjemlige opslagstavle. Klaus Albrectsens fine portræt af en vietnameserdreng med ansigtstræk markeret af en bomberegn, Ib Spang Olsens venlige protest mod det store, ekspansive Europa, Røde Mors linoleumstrykte kvindeplakater og den ikoniske portrætplakat fra 1935 af Stauning som alternativ til kaos. Som vi stod dér og kiggede, hang fællesskabsfølelsen så tyk i luften, at en midaldrende kvinde betroede mig, at hun havde fået sit første kys under ophængning af Thomas Kruses blå-hvide plakat fra 1981 om solidaritet med El Salvador. »Og det holder endnu,« sagde hun, uden at præcisere, om hun mente sammenholdet med den kyssende eller plakatens politiske slagkraft.
Men der er også mange effektive plakater fra forne tider. Et eksempel er Oluf Nielsens dekorative kampråb fra valget i 1926 til Arbejdere, Tjenestemænd og Husmænd med konstatering af, at »I har magten, hvis I vil«. Det ville de – ved de fleste af valgene indtil midt i 1960erne med en vælgertilslutning på den rigtige side af 40 procent. Den komfortable tilslutning afspejler sig også i plakaterne. Nu bliver vælgerne ikke mere fremstillet i en em af retfærdig, social harme, men som glade medbyggere på velfærdssamfundet. I 1960ernes kampagne »Gør gode tider bedre« afbildes den veltilpassede kernefamilie, far, mor og to børn på gylden baggrund: han med sin mappe på vej til arbejde, hun med husmorforklæde og barn på armen. I dag virker det næsten eksotisk, at sådan var flertallets idealforestilling om det gode liv få år før ungdomsoprøret og kvindebevægelsen. Det er sket i vor tid. Derefter kom der igen protest i plakaterne, først og fremmest på venstrefløjen og i de mange fremmeste plakatkunstnere sad i dommerpanelet. I forbindelse med Arbejdermuseets udstilling har Margit Bech Larsen redigeret en bog om den visuelle, politiske kamp. Her er der punktnedslag i den kultur, som afspejles i plakaterne, fra Cigararbejder–Sangforeningens maskerade i 1892 til aktivisten fra Ungdomshuset, som om natten cykler København tyndt for at snuppe de bedste pladser til propaganda for de dybrødes møder og kulturbegivenheder. Det er ikke et job for tøsedrenge.
I et pessimistisk kapitel om valgplakaternes degenerering spørger kommunikationsforskeren Orla Vigsø, hvor vælgerne er blevet af i kampen. De er væk som identifikation, og i dag bliver vi spist af med partiernes bogstaver og standardiserede personplakater. Det kan man også forvisse sig om på udstillingen, hvor det meste af en endevæg er overklistret med portrætter af socialdemokratiske byrådskandidater, der er fremstillet så ens, at de ligner en venlig, men ligegyldig storfamilie. Orla Vigsø skriver: »Valgplakaten er ikke død, men den risikerer at blive til en helt livløs grøntsag, hvis ikke partierne tager sig sammen!« Hvorfor bliver man så ved med at lave de bevidstløse personplakater? Fordi de fleste partier tværgående græsrodsbevægelser. Det var også her, den grafiske fornyelse fandt sted. Det socialdemokratiske miljø havde så svært ved at vriste sig ud af vanetænkningen, at eksperimenter skabte protester. For eksempel nægtede flere partiforeninger engang i 1980erne at hænge en 1. maj plakat op, fordi baggrundsfarven var gul. Det var ikke nok, at den opgående sol var rød, græsset miljørigtigt grønt og himlen blå. Plakaten var resultat af en stor konkurrence, hvor landets har sideordnet opstilling, og kandidaterne konkurrerer på liv og død om de personlige stemmer. I min politiske fortid havde vores eminente, lokale valggeneral præcist tal på lygtepælene på Knippelsbro, Amagerbrogade, Kastrupvej og nærmeste omegn. Vores lygtepæle. Vejen til Folketingets talerstol.
Også plakatkunstneren Thomas Kruses kapitel om de glade dage med Røde Mor i 1970erne giver et fingerpeg om, at uden gejst går det ikke, gerne tilsat lidt humor og selvironi. Da der var mest drøn på, lavede gruppen ved siden af alt det grafiske også LP–plader, koncerter, rock-cirkus og diverse spontant pjank. Man kan indvende mod udstillingen, at de smukke plakater drukner blandt grimme, og at den trods forsøg på tematisering er svær at hitte rundt i. Og hva’ så. Den er så broget som den virkelighed, plakatmagere gennem tiden har forsøgt at omsætte til tryk og politisk aktivitet.

Udstillingen Et råb fra muren, Arbejdermuseet, Rømersgade 22, København K. Vises 11. februar – 28. maj.
Er åben hver dag fra 10-16.
Bogen med samme navn kan købes på udstillingen. Redaktion Margit Bech Larsen, 98 sider, 129 kroner.

icon Weekendavisen, 17. februar 2012

Film og E-kort

Assistens Kirkegårdsmur"Transskription af Assistens Kirkegårdens ydermur mod Nørrebrogade - filmet og transskriberet 2007-2008" af Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
plakatudstilling016

Plakter som postkort

Send et e-kort med motiver fra udstillingen

Udstillingskatalog

Udstillingskatalog

Et råb fra muren. 100 års politiske plakater
Redigeret af Margit Bech Larsen
2012
Bogen er gennemillustreret og på 98 sider. Pris kr. 129

Kan købes i receptionen

Indhold:
  • Forord
  • Margit Bech Larsen: 100 års politisk kamp - set gennem plakaterne
  • Dorte Ellesøe Hansen: På jagt efter plakater - eller hvordan ABA's samling blev til
  • Mikael Witte: Plakaten skal virke længe efter, den er klistret op
  • Thomas Kruse: Røde Mors plakater - identitet til arbejderklassen
  • Jakob Mathiassen: Kampen om plankeværket
  • Orla Vigsø: Hvor blev vælgerne af?
  • Politiske plakater - et udvalg

Lounge og Aftenshowet

Klip fra 'Lounge', TV Lorry, 8. febr. 2012


Lounge
Udsendelsens vært Stine Sylvestersen og museumsinspektør Margit Bech Larsen
Lounge

Klip fra 'Aftenshowet', 13. febr. 2012


Aftenshowet
Udsendelsens vært Mark Stokholm og museumsinspektør Margit Bech Larsen
Aftenshowet
 

Vi bruger cookies til at forbedre vores hjemmeside og din oplevelse, når du bruger den. Cookies, der anvendes til basal drift af sitet er allerede blevet sat. Du kan læse mere om hjemmesidens brug af cookies.

Jeg akcepterer cookies fra dette site.

EUs direktiv om cookies